Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

Erdőnevelő Kertek Közössége

2015 őszén családi cédruslátogatással egybekötött kirándulásunk alkalmával a Budapest Kondor utca 6. alatt született e gondolat...”

 

Látva az Élet kibontakozását napra nap, olyan ajándékkal gazdagodhatunk amit bárcsak mindenki megkaphatna...

Miért is ne gyönyörködhetne bárki egy faegyed születésében testközelből az otthonában vagy egy óvoda udvarán gyermek csemetéink a facsemeték fejlődésében?

Az eredeti elképzelésem az, hogy minden óvoda, iskola, művelődési ház, könyvtár, nyugdíjas otthon, parókia, büntetés végrehajtási intézmény udvarán van egy kb. 20 négyzetméteres szabad terület ahova oda süt a nap és hullik rá az eső... Ősszel 4 darab helyi őshonos fának a magját el kell ültetni. A következő őszön ismét 4 darabot majd újra négyet a harmadik évben. A 4. esztendő őszén az addigra már első három éves csemeték helyére kerülhet a következő 4 darab famag. Ily módon a 4. év őszétől a terület szükséglet nem növekszik tovább, persze hogyha a fenntartók szíve úgy diktálja bármikor „ felskálázható „

A Jövő Generációk érdekében erkölcsi kötelességünk Földanyánk Örömére, a klímaváltozás okán hatványozottan jelentkező időjárási szokatlanságok mérséklése.

Tíz éve működtetem a Kenderkóc Kézműves Webáruházat, és 2016 őszétől minden egyes küldeményhez ősztől tavaszig mellékeltünk néhány szem makkot.

Máig mintegy 24 kg makkot továbbítottunk szeretettel családok, óvodák, iskolák, művelődési házak, könyvtárak kérésére illetve külön kérés nélkül is.

 


Fejlődő tölgyfa csemeték egy óvoda udvarán.

 

A képet Stiller Tamás úr, az Ovikert Program megálmodója küldte, aki 1000 kocsányos tölgyfa makkot ültet el az óvodásokkal minden évben.

 

A kép forrása: www.euforgen.org

 

Az Országos Erdészeti Egyesület honlapján találtam egy előadás felvételt a klímaváltozás okán melegebbé, szárazabbá váló Közép Európa területén felerősödő szerephez jutó Szürke tölgy = Hamvas tölgy / Quercus Pedunculiflora méltatásáról. Az előadást professzor, doktor Bartha Dénes intézetigazgató egyetemi tanár tartotta (Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet )

 


A kép forrása: www.euforgen.org

Hasznos linkek:

• European Forest Genetic Resources Programme genetic diversity is the basis of resilience
http://www.euforgen.org

• Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács
http://www.csemete.hu/


Hasznos olvasmányok:

• Radó Dezső: A növényzet szerepe a környezetvédelemben (Zöld Érdek Alapítvány, Levegő Munkacsoport)

• A városok zöldítésének lehetőségei (Hallgató tanulmányok) 
https://www.levego.hu/site/assets/files/2090/zl_tanulmanyok_0.pdf

• Josef Reichholf: Az erdő (A közép-európai erdők ökológiája)

A legkevesebb, hogy amint egy erdei egér, egy ürge, egy pele, egy szajkó teszi évezredek óta az örök mérték által vezérelve, úgy mi emberek is egy-két pl.: kocsányos tölgyfa makkot elültessünk hálából Földanyánknak, és tisztelegve a Jövő Generációk előtt.


Budapest, 2018. május 12.

Alázatos szeretettel :

Marsovszky Gyula

 

Webáruház készítés