Gabonakonyha
-
Jó fél évszázada gyerekkoromban Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük. Édesanyám mindig mondta nekem, jól nézd meg, kisfiam, mert minden búzaszemen ott van Jézus arcképe. Én nagyítót is szereztem, és úgy nézegettem. Azóta már tudom, a búza a legértékesebb gabonafélénk, a lisztjéből sütött kenyér pedig szakrális anyag, a magyarság szent eledele. De a búza mellett a rozs, az árpa, a köles vagy akár a hajdina is az adott táj és az ott élő emberi közösség meghatározó élelme és takarmánya. Mert nem csak kenyér sül a gabonafélékből, de számtalan étel és ital is készül belőlük. Könyvünk ezekből ad ízelítőt. A Kárpát-medence egész területéről, a magyarlakta vidékekről gyűjtöttük a könyv anyagát. Sokan elárulták a régi, féltve őrzött recepteket. És ha otthon ezeket az ételeket megfőzik, a rejtekekből előkerülnek a régi ízek és zamatok: ezek őrzik az ősi tudást, azt hogy a gabona magvak a betakarítást követően tovább élnek. Éppen ezért hívja még a ma élő magyarság is sok helyütt a gabonát életnek. A könyvben olvasható ételekhez az alapanyagok bio boltokban szerezhetők be. Ambrus Lajos író bevezetőjével és Roszik Péter, ökológiai gazdálkodási szaktekintély, zárószavával a biogazdálkodásró.
Tartalom:
- Főzzünk sósan-savanyúan-édesen
- Gabonacsíráztatás
- Csíramálé
- Búzacsírás vegyes saláta lilahagymás mártással
- Gabonamüzli
- Hamuban sült pogácsa
- Lepénykenyér (langalló, lapótya, kőre leppencs)
- Puliszka
- Zöldséges-gombás kölesleves
- Zöldbabos árpanyákleves
- Karfiolos hajdinaleves
- Lestyános zöldségleves tönkölytésztával
- Tökös zöldségleves rozspelyhes gombóccal
- Párolt hajdina zöldségbecsinálttal
- Kapros salátafőzelék kölessel
- Zabpelyhes lapcsánka karalábéfőzelékkel
- Zabkásával töltött csillagtök
- Barnarizs babbal
- Töltött paradicsom kukoricadarával
- Hajdinás dödölle lilahagymával
- Zöldséges barnarizotto
- Barnarizses rakott savanyú káposzat
- Lecsós búzakása
- Árpagyöngy tarkababbal és tarhonyával
- Rozspelyhes zöldséglepényke póréhagymával
- Gabonafasírt tojás nélkül
- Búzahús roston uborkával
- Búzapörkölt vegyes salátával
- Paprikás krumpli kölessel és búzakolbásszal
- Búzakolbász
- Tökös-mákos és sárgarépás tönkölyrétes
- Mézes, mazsolás kölespuding (tojás nélkül)
- Tejbegríz tönkölydarából
- Tökmagos árpasüti egressel
- Tepsis zabpelyhes lepény (hagyomás bögretészta)
- Feketeszedres kukoricadara-torta
- Kukoricasütés
- Gömböcke
- Gabonafélékhez ajánlott fűszerek
- Ilyen lehetett...
- A gabonakonyha aranyszabályai
- Ami az asztalunkon volt, van, lesz
- Irodalomjegyzék
-
Cikkszám KSNR-006Tömeg 555 g/db