Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

Termék részletek


Gabonakonyha

Gabonakonyha
  • Gabonakonyha
4 875 Ft
Szerző: Csizmadia András, Kútvölgyi Mihály, Nyers Csaba
  • Jó fél évszázada gyerekkoromban Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük. Édesanyám mindig mondta nekem, jól nézd meg, kisfiam, mert minden búzaszemen ott van Jézus arcképe. Én nagyítót is szereztem, és úgy nézegettem. Azóta már tudom, a búza a legértékesebb gabonafélénk, a lisztjéből sütött kenyér pedig szakrális anyag, a magyarság szent eledele. De a búza mellett a rozs, az árpa, a köles vagy akár a hajdina is az adott táj és az ott élő emberi közösség meghatározó élelme és takarmánya. Mert nem csak kenyér sül a gabonafélékből, de számtalan étel és ital is készül belőlük. Könyvünk ezekből ad ízelítőt. A Kárpát-medence egész területéről, a magyarlakta vidékekről gyűjtöttük a könyv anyagát. Sokan elárulták a régi, féltve őrzött recepteket. És ha otthon ezeket az ételeket megfőzik, a rejtekekből előkerülnek a régi ízek és zamatok: ezek őrzik az ősi tudást, azt hogy a gabona magvak a betakarítást követően tovább élnek. Éppen ezért hívja még a ma élő magyarság is sok helyütt a gabonát életnek. A könyvben olvasható ételekhez az alapanyagok bio boltokban szerezhetők be. Ambrus Lajos író bevezetőjével és Roszik Péter, ökológiai gazdálkodási szaktekintély, zárószavával a biogazdálkodásró.

     

    Tartalom:

    • Főzzünk sósan-savanyúan-édesen
    • Gabonacsíráztatás
    • Csíramálé
    • Búzacsírás vegyes saláta lilahagymás mártással
    • Gabonamüzli
    • Hamuban sült pogácsa
    • Lepénykenyér (langalló, lapótya, kőre leppencs)
    • Puliszka
    • Zöldséges-gombás kölesleves
    • Zöldbabos árpanyákleves
    • Karfiolos hajdinaleves
    • Lestyános zöldségleves tönkölytésztával
    • Tökös zöldségleves rozspelyhes gombóccal
    • Párolt hajdina zöldségbecsinálttal
    • Kapros salátafőzelék kölessel
    • Zabpelyhes lapcsánka karalábéfőzelékkel
    • Zabkásával töltött csillagtök
    • Barnarizs babbal
    • Töltött paradicsom kukoricadarával
    • Hajdinás dödölle lilahagymával
    • Zöldséges barnarizotto
    • Barnarizses rakott savanyú káposzat
    • Lecsós búzakása
    • Árpagyöngy tarkababbal és tarhonyával
    • Rozspelyhes zöldséglepényke póréhagymával
    • Gabonafasírt tojás nélkül
    • Búzahús roston uborkával
    • Búzapörkölt vegyes salátával
    • Paprikás krumpli kölessel és búzakolbásszal
    • Búzakolbász
    • Tökös-mákos és sárgarépás tönkölyrétes
    • Mézes, mazsolás kölespuding (tojás nélkül)
    • Tejbegríz tönkölydarából
    • Tökmagos árpasüti egressel
    • Tepsis zabpelyhes lepény (hagyomás bögretészta)
    • Feketeszedres kukoricadara-torta
    • Kukoricasütés
    • Gömböcke
    • Gabonafélékhez ajánlott fűszerek
    • Ilyen lehetett...
    • A gabonakonyha aranyszabályai
    • Ami az asztalunkon volt, van, lesz
    • Irodalomjegyzék
  • Cikkszám
    KSNR-006
    Tömeg
    555 g/db
Webáruház készítés