Bioételek gabonából
-
Jó fél évszázada gyerekkoromban Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük. Édesanyám mindig mondta nekem, jól nézd meg, kisfiam, mert minden búzaszemen ott van Jézus arcképe. Én nagyítót is szereztem, és úgy nézegettem. Azóta már tudom, a búza a legértékesebb gabonafélénk, a lisztjéből sütött kenyér pedig szakrális anyag, a magyarság szent eledele. De a búza mellett a rozs, az árpa, a köles vagy akár a hajdina is az adott táj és az ott élő emberi közösség meghatározó élelme és takarmánya. Mert nem csak kenyér sül a gabonafélékből, de számtalan étel és ital is készül belőlük. Könyvünk ezekből ad ízelítőt. A Kárpát-medence egész területéről, a magyarlakta vidékekről gyűjtöttük a könyv anyagát. Sokan elárulták a régi, féltve őrzött recepteket. És ha otthon ezeket az ételeket megfőzik, a rejtekekből előkerülnek a régi ízek és zamatok: ezek őrzik az ősi tudást, azt hogy a gabona magvak a betakarítást követően tovább élnek. Éppen ezért hívja még a ma élő magyarság is sok helyütt a gabonát életnek. A könyvben olvasható ételekhez az alapanyagok bio boltokban szerezhetők be. Ambrus Lajos író bevezetőjével és Roszik Péter, ökológiai gazdálkodási szaktekintély, zárószavával a biogazdálkodásról
Tartalom:
- Az áldott gabona
- A búzafű
- Csíramálé, kötés, szaladós, csiripiszli
- Tönkölypelyhes gyümölcsös müzli
- Édes gabona
- Tönkölycsemege
- Lápi gomba
- Sült vargány zöldséges tönkölybúzával
- Tejszínes vargány csíráztatott tönkölybúzával
- Kolbászkrém
- Búzahús
- Búzahús-szeletek újhagymás mártással
- Búzahús-szejtán lilahagymával
- "Disznósat"
- Parasztreggeli
- Gabonahús tárcsán
- Korpásvíz
- Vadasmártás búzaszelettel
- Pácolt búzahús hideg tésztasalátával
- Búzahús-tokány színes szarvacskákkal
- Búzapörkölt Rédei tönköly tésztával vagy barnarizzsel
- Lecsó búzakolbásszal
- Magyaros tönkölypehely-leves
- Medvehagymás lepény
- Őrségi perec
- Kölesleves
- Juhtúrós köleskrém
- Köleskörözött
- Cibere
- Mákos kölesgolyó
- Mákos kölessütemény
- Köleses vargabéles
- Köleskása aszaltszilvával
- Tökmagos, köleses tócsni
- Zöldséges köleskocka
- Köleses batyu
- Édes köleskása
- Zabtej
- Zabpelyhes zöldséges spagetti
- Alamás zabpehely felfújt
- Zabfasírt párol lilakáposztával
- Zabpehelykrém
- Pásztói tönköly biolinzer
- Zabgolyók paradicsommártásban
- A hajdináról
- Tejfölös hajdinaleves
- Vargányás hajdinaleves
- Hajdinagránica
- Mákos hajdinapogácsa
- Hajdinás palacsinta
- Aratási öregtarhonya
- A csigatészta
- A lebbencstészta
- Lebbencsleves
- Öreglebbencs
- Tritikálégolyók fűszeres öntettel
- Hidegvizes kifli
- Vízen kullogó
- Karcagi ferdinánd
- Kerecsensólyom és betlehemi jászol
- Karácsonyi mákos és diós tekertkalács
- Karácsonyi mákosguba
- Karácsonyi mézes
- Grízes pogácsa
- Bio Sacher torta
- Mézeskakas
- Kukoricaprósza macskatiprással
- Görhe
- Kukoricaszelet zöldségekkel
- Magos puliszka
- Tejes puliszka
- Kemény puliszka
- Rakott puliszka
- Feltekert puliszka
- Bálmos
- Juhtúrós, tejfölös, szalonnás puliszka
- Töltött káposzta
- Törzsi nagygyűlés, a kurultáj
- Gabonából készült ételek
- Irodalomjegyzék
- A szerzőről
- Ételfőzők-ételmondók
-
Cikkszám KSNR-008Tömeg 888 g/db