Mangalica
-
A magyar mangalica őseivel - a bakonyival és szalontaival együtt - évszázadokon át a magyarság egyedüli zsír és fehérjeforrásaként szolgált: a 150 éves török uralom alatt a pusztákon, mocsarakban bujdosó magyarok élete függött az edzett, gyökereken, sáson, erdei makkon megélő sertésektől, ezekre a török vallása miatt nem tartott igényt. A mangalica e hagyományok örököse: nemcsak jó ízű, de koleszterintartalmában, zsírsav összetételében is jobb, mint a ma elterjedt külföldi sertésfajták. E könyv hiánypótló mű, melyben nemcsak a mangalicából eredeti receptek alapján készült ételek, hanem a mangalica tartásához kötődő hivatásokat és népszokásokat is igyekszünk olvasóink elé tárni.
Tartalom:
-A magyar mangalica
-Hagymás vér
-Vesevelő
-Káposztaleves
-Lecsi-pecsi
-Húsos káposzta vagy húsos répa
-Mangalica pecsenye (lesütött hús)
-Orjaleves
-Töltike
-Zsír és tepertő
-Mangalicazsíros töpörtyűkrém
-Kabátszalonna
-Szárított karaj
-Pörc
-Fokhagymás abált szalonna
-Kenőmájas
-Csepleszes májpástétom, sütve
-Karcagi kemencés disznósajt
-Csabai vastag kolbász
-Hajdinás hurka, köleses hurka
-Nagykunsági fehérhurka
-Csepleszbe töltött köleses májas
-Húsvéti sonka
-Hosszú hús tojással
-Alföldi kocsonya
-Villányi boros csülök
-Tápióbicskei töltött káposzta
-Tengerivel töltött káposzta
-Gömböc
-Kaszásleves
-Kapros salátaleves
-Tormaleves
-Palócgulyás
-Kalocsai betyárgulyás
-Tárkonyos fuszulykaleves
-Bableves füstölt csülökkel
-Tört paszuly
-Fuszulykafőzelék csülökkel
-Káposzta egészben töltve
-Töltött karalábé
-Töltött hús
-Mangalicatarja tekercs
-Kolbászhússal töltött mangalicakaraj
-Emődi tehéntánc
-Hortobágyi mangalica pörkölt
-Géderi tarisznya típős pogácsával
-Körömpörkölt
-Bőrős mangalica csülökpörkölt
-Hajósi pincepörkölt
-Lecsó füstölt kolbásszal
-Lecsós szelet
-Brassói aprópecsenye
-Kemencés csülök
-Mangalicacsülök rántva
-Mangalicakaraj betyár módra
-Szűzpecsenye hálóban
-Szűzcopfok gombás lecsóval, kastélyburgonyával
-Szalonnasütés cigány módra
-Tűzoltó flekken
-Köménymagos bőrős sertéskaraj
-Karikapecsenye
-Ördöglángos
-Tócsni bakonyiasan
-Gulyka
-Juhtúrós csülkös csusza
-Darázsmácsik, főtt sonkával
-Kolbásszal és káposztával töltött bukta
-Tepertős pogácsa
-Hájas tészta
-Ami az asztalunkon volt, van és lesz ...
-Borok és mangalicaételek
-Ételfőzők-ételmondók
-Irodalomjegyzék
-
Cikkszám KSNR-012Tömeg 630 g/db