Kenyér és bor
-
A búza, a liszt és a kenyér szentháromsága végigvonul Európa történelmén, de rögtön hozzátehetjük, hogy nemcsak Európa históriáján, hanem az egész emberiségén is. A kenyér az emberiség egyik legszakrálisabb kifejezése - a bor mellett. Számos helyen szerepelnek a Szentírásban, bizonyítva, hogy kenyérhez és borhoz valóságos értelemben és kimunkált absztrakciókban ragaszkodik az európai kultúra. A kenyér és a bor az emberi élet szent táplálékai, melyeket elkészíteni csak jól, szeretettel szabad. Amikor ma az áruházak polcairól leemeljük a kenyeret, vajon azt kapjuk, amit szeretnénk? A Napsütötte ízek sorozat megismertet bennünket azzal a móddal, ahogyan eleink sütöttek, főztek, ettek és ittak, olyan alapanyagok felhasználásával, melyek ma is a rendelkezésünkre állnak.
Tartalom:
- Előszó
- Kárpát-medencei aratóverseny a vajdasági Felsőhegyen
- Aratókoszorú
- A tönkölybúza
- A karcagi Hubai család
- Kőmalom Tardon
- Gabonatárolók
- Pár és kovász
- Lángos, langolló, lapótya
- Máréfalvi tejfölös lepény
- Kalocsai paprikás lepény
- A piszkei és ÖKO Kft
- Rozskifli, kontyos kenyér
- Búzaccsírás kenyér
- Máriatövismagos kenyér
- Bionapsugár kenyér
- Csavart biokenyér, tönkölybúza kenyér
- Karcagi házikenyér
- Erdélyi vert kenyér
- Tubu és madárka
- Szent Imre herceg születésnapja Kalocsán
- A tápióbicskei zsömlék története
- Gépi kenyérsütés
- A tönkölykenyér recepje, Dunapataji kukoricás kenyér
- Malom a Mátra alján
- Falusi kenyér
- Tojásos cipó
- Biblia
- Vesu, libanyak
- Topolyai tepertős pogácsa
- Medvehagymás, snidlinges pogácsa
- Vajdasági kalács
- Kulcsos kalács
- Torockói somodi, kalocsai kácsi
- Matyó kalács
- Isten és bor
- Kelta ivóedény és a Szent Balázs kápolna
- Festett, faragott szőlőprések
- A szőlőnemesítő Bakonyi Károly
- Vokányi sározás
- Nagy-Magyarország a pincében
- Anna borház
- Hajós, a szőlő és a bor városa
- Gergely borház a Nivegy völgyében
- Zánkai juhfark
- Kesztölci siller bor
- Tokaji aszú
- Bionap Hortobágyon
- Biokenyér, biobor
- Irodalomjegyzék
-
Cikkszám KSNR-009Tömeg 888 g/db