Kecske ételek
-
A kecske húsa kiváló minőségű, magas fehérje és alacsony zsírtartalom jellemzi. A sok gyógynövényt lelegelő állatok húsa sajátosan ízletes, ezért erőteljes és pikéns fűszerezést igényel. Apafi Mihály erdélyi fejedelem felesége, Bornemissza Anna 1680 körül készült szakácskönyve már több mint 30 étekcsemegét ír le, amiket kecskefiúból (a kecskegida elenevezése a régi erdélyi nyelvben) készítettek a fejedelmi udvarban. Az igazi csemege e mellett még a kecsketej és a belőle változatos módon készült sajtok. Könyvünkben az ételfőzők visszanyúlnak a régmúlt hagyományaihoz, de bepillantást nyerhetünk az új fajta főzési technikákba is.
Tartalom:
-A kecsketartás története
-Sajtkészítés
-Sajkínálás az esztenában
-Kapros, csalános, lágy kecskesajt
-Sajtos puliszka eperrel
-Epres zsendice
-Füstölt sajt
-Mikóházi kapros lángos
-Kecskesajtos rántotta
-Sült kecskesajt
-Rottyantott túrós puliszka, szalonnával
-Csontleves
-Kecskecsorba
-Tárkonyos kölesleves kecskehússal
-Bakonyi betyárleves
-Kecskegulyás
-Izsópos töltött tészták-csücsörök
-Gidahús tojással, puliszkával
-Puliszkában főtt kecskehús
-Zöldséges barnarizs rizottó kecskehússal
-Beregi kapros, habart krumpli füstölt hússal
-Pityókatokány kecskehússal
-Gombás kecsketokány lenmagos hajdinás dödöllével
-Szalontüdő slambuctésztával
-Hajdinás lucskos káposzta borsikafűvel
-Savanyú vetrece
-Rozmaringos kecsketokány zöldség ágyon
-Lencsefőzelék füstölt kecskehússal
-Kecskefasírt burgonyasalátával
-Cérnakolbász
-Rántott gidahús barnarizs rizottóval
-Rántott gidahús sajttal
-Párolt gidacomb vörösboros mártással
-Párolt kecskecomb birsalmával
-Vér sütve
-Hajdinás, lecsós kecskesült
-Bácsalmási kecskepörkölt
-Bácsalmási káposztás kecske
-Kecskepörkölt zsemlemorzsás gombóccal
-Kecskepaprikás vaslábasban, juhtúrós csuszával
-Tárcsán sült kecskehús
-Kecskesült főtt burgonyával, vörösboros körtével
-Kecskesült
-Gödölyesült fokhagymás juhtúróval
-Kecske nyárson
-Zöldséges kecskehús-nyárs szalvéta gombóccal
-Töltött gida
-Ami az asztalunkon volt, van, lesz ...
-A kecskeételek s a hozzájuk illő borok
-Ételfőzők-ételmondók
-Irodalomjegyzék
-
Cikkszám KSNR-011Tömeg 541 g/db