Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

Termék részletek


Fonás, kötés, sodrás, pödrés

Fonás, kötés, sodrás, pödrés
7 800 Ft
Fonás, kötés, sodrás, pödrés – a gyékény, szalma, csuhé megmunkálásának hagyományai
 • Oktatási segédanyag
  Néhány éve önálló szakmaként jegyzik a Gyékény, szalma, csuhé tárgykészítő mesterséget. Oktatása számos helyen elindult, de hiányzott a hagyományokat, technikákat, táji specifikumokat összefoglalóan, hitelesen bemutató tankönyv. Néprajzi kiadványainkban is mostohán szerepel a téma, talán azért, mert a hétköznapok tárgyai készültek ezekből az anyagokból: jó kezű emberek saját szükségleteikre, parasztspecialisták pedig kisebb-nagyobb piacra készítették tárgyaikat. Elterjedésüket, városi használatukat a XIX. század végén, a XX. század elején kibontakozó háziipar alapozta meg. A háziiparos, ha önállóan készít tárgyakat, megvalósíthatja elképzeléseit, és az alkotás öröme érződik munkáján. Ha azonban értékesíteni szeretné termékeit, alkalmazkodnia kell a megadott mintákhoz, méretekhez, és a sorozatszerű gyártás a munkát is bizonyos fokig egyhangúvá, öröm nélkülivé teszi. E kettősség jellemzi a hazai kortárs alkotók munkáit is, s talán épp emiatt látunk napjainkban sok vadhajtást e területen, vásárokon, zsűriken, pályázatokon. Pedig köztünk élnek még azok a mesterek, akiktől megtanulhatjuk a mesterségeket: miképpen lehet olyan tárgyakat készíteni ezekből az anyagokból, melyek időt állóak, mívesek, napjainkban is használhatók. A CD-ROM készítői nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy e mesterek munkáit fényképeken, videofilmen talán az utolsó órában rögzítsék, és átadják az utókornak.

  A kiadvány gerincét múzeumi fotó- és tárgygyűjtemények, eddig meg nem jelent néprajzi gyűjtések és ma is dolgozó mesterek munkáinak feldolgozása alapján a szakajtókötő, szatyorkötő, gyékényszövő, székbekötő, szalmakalapkötő mesterségek hagyományainak bemutatása adja. Fotóval, rajzzal, filmmel illusztrálva minden fejezetben megtalálható mind az alapanyagok ismertetése, mind a megmunkálás és a tárgykészítés folyamata. Megismerhetjük azokat a kiváló alkotókat, akik olyan tárgyakat hoznak létre, melyek a hagyományos technikák felhasználásával napjainkban is használhatók.

  Az egyes fejezetekhez irodalomjegyzék kapcsolódik, amely a terület általános és alapanyagok szerint válogatott szakirodalmi áttekintését adja.

  Közreműködők: Richter Éva, Nagy Mari, Vidák István, Horváth Gabriella, Tüskés Tünde, Bárány Mara, Csuka Zsuzsa

  Tartalom:

  Fonástechnikáink előzményei (CD I.)
  Szakajtókötők, gyékényszövők, szatyorkötők, székbekötők (CD I.)
  Szalma a mesterek kezében (CD I.)
  Csuhés mesterségek (CD II.)
 • Cikkszám
  CDN-006
  Tömeg
  100 g/db
Webáruház készítés