Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

Termék részletek


Bioételek gabonából

Bioételek gabonából
6 500 Ft
Szerző: Ambrus Lajos, Kútvölgyi Mihály, Dr Roszik Péter
  • Jó fél évszázada gyerekkoromban Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük. Édesanyám mindig mondta nekem, jól nézd meg, kisfiam, mert minden búzaszemen ott van Jézus arcképe. Én nagyítót is szereztem, és úgy nézegettem. Azóta már tudom, a búza a legértékesebb gabonafélénk, a lisztjéből sütött kenyér pedig szakrális anyag, a magyarság szent eledele. De a búza mellett a rozs, az árpa, a köles vagy akár a hajdina is az adott táj és az ott élő emberi közösség meghatározó élelme és takarmánya. Mert nem csak kenyér sül a gabonafélékből, de számtalan étel és ital is készül belőlük. Könyvünk ezekből ad ízelítőt. A Kárpát-medence egész területéről, a magyarlakta vidékekről gyűjtöttük a könyv anyagát. Sokan elárulták a régi, féltve őrzött recepteket. És ha otthon ezeket az ételeket megfőzik, a rejtekekből előkerülnek a régi ízek és zamatok: ezek őrzik az ősi tudást, azt hogy a gabona magvak a betakarítást követően tovább élnek. Éppen ezért hívja még a ma élő magyarság is sok helyütt a gabonát életnek. A könyvben olvasható ételekhez az alapanyagok bio boltokban szerezhetők be. Ambrus Lajos író bevezetőjével és Roszik Péter, ökológiai gazdálkodási szaktekintély, zárószavával a biogazdálkodásról

    Tartalom:

    • Az áldott gabona
    • A búzafű
    • Csíramálé, kötés, szaladós, csiripiszli
    • Tönkölypelyhes gyümölcsös müzli
    • Édes gabona
    • Tönkölycsemege
    • Lápi gomba
    • Sült vargány zöldséges tönkölybúzával
    • Tejszínes vargány csíráztatott tönkölybúzával
    • Kolbászkrém
    • Búzahús
    • Búzahús-szeletek újhagymás mártással
    • Búzahús-szejtán lilahagymával
    • "Disznósat"
    • Parasztreggeli
    • Gabonahús tárcsán
    • Korpásvíz
    • Vadasmártás búzaszelettel
    • Pácolt búzahús hideg tésztasalátával
    • Búzahús-tokány színes szarvacskákkal
    • Búzapörkölt Rédei tönköly tésztával vagy barnarizzsel
    • Lecsó búzakolbásszal
    • Magyaros tönkölypehely-leves
    • Medvehagymás lepény
    • Őrségi perec
    • Kölesleves
    • Juhtúrós köleskrém
    • Köleskörözött
    • Cibere
    • Mákos kölesgolyó
    • Mákos kölessütemény
    • Köleses vargabéles
    • Köleskása aszaltszilvával
    • Tökmagos, köleses tócsni
    • Zöldséges köleskocka
    • Köleses batyu
    • Édes köleskása
    • Zabtej
    • Zabpelyhes zöldséges spagetti
    • Alamás zabpehely felfújt
    • Zabfasírt párol lilakáposztával
    • Zabpehelykrém
    • Pásztói tönköly biolinzer
    • Zabgolyók paradicsommártásban
    • A hajdináról
    • Tejfölös hajdinaleves
    • Vargányás hajdinaleves
    • Hajdinagránica
    • Mákos hajdinapogácsa
    • Hajdinás palacsinta
    • Aratási öregtarhonya
    • A csigatészta
    • A lebbencstészta
    • Lebbencsleves
    • Öreglebbencs
    • Tritikálégolyók fűszeres öntettel
    • Hidegvizes kifli
    • Vízen kullogó
    • Karcagi ferdinánd
    • Kerecsensólyom és betlehemi jászol
    • Karácsonyi mákos és diós tekertkalács
    • Karácsonyi mákosguba
    • Karácsonyi mézes
    • Grízes pogácsa
    • Bio Sacher torta
    • Mézeskakas
    • Kukoricaprósza macskatiprással
    • Görhe
    • Kukoricaszelet zöldségekkel
    • Magos puliszka
    • Tejes puliszka
    • Kemény puliszka
    • Rakott puliszka
    • Feltekert puliszka
    • Bálmos 
    • Juhtúrós, tejfölös, szalonnás puliszka
    • Töltött káposzta
    • Törzsi nagygyűlés, a kurultáj
    • Gabonából készült ételek
    • Irodalomjegyzék
    • A szerzőről
    • Ételfőzők-ételmondók
  • Cikkszám
    KSNR-008
    Tömeg
    888 g/db
Webáruház készítés